ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς πάρτι το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου στο Βερολίνο: «Γίναμε περίγελος»

«Απλώς θα ανοίξουμε. Δεν θα γίνει κάποιο μεγάλο πάρτι», δήλωσε ο Ένγκελμπερτ Λούτκε-Ντάλντρουπ επικεφαλής των αεροδρομίων της γερμανικής πρωτεύουσας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 31 Οκτωβρίου θα ανοίξει το νέο αεροδρόμιο στο Βερολίνο αλλά εορταστική εκδήλωση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα στο αεροδρόμιο Tegel που θα σηματοδοτεί το κλείσιμό του και την αντικατάστασή του από το νέο.

«Εμείς οι Γερμανοί μηχανικοί ντρεπόμαστε», δήλωσε ο Λούτκε-Ντάλντρουπ, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις κατέστησαν το Βερολίνο και τη Γερμανία, «περίγελο», ενώ το γεγονός ότι το κόστος αυξήθηκε στα 6 δισ. ευρώ από τα αρχικά 2,7 δισ. είναι επίσης απαράδεκτο.

Όπως μεταδίδει το Reuters η εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2006 και το νέο αεροδρόμιο έπρεπε να ανοίξει το 2011. Ωστόσο, τα κατασκευαστικά προβλήματα και τα τεχνικά ζητήματα ανέβαλαν συνεχώς την ημερομηνία.

Η Easyjet και η Lufthansa θα κάνουν ταυτόχρονα τις πρώτες προσγειώσεις στο νέο αεροδρόμιο στις 31 Οκτωβρίου.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Λούτκε-Ντάλντρουπ είπε ότι τα αεροδρόμια του Βερολίνου θα χρειαστούν κυβερνητική υποστήριξη περίπου 260 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμούν ότι θα εξυπηρετήσουν περίπου 10 εκατομμύρια επιβάτες το 2020, έναντι των 36 εκατομμυρίων πέρυσι.

Ο Λούτκε-Ντάλντρουπ ζήτησε να δοθούν στο νέο αεροδρόμιο περισσότερες διεθνείς θέσεις προσγείωσης, λέγοντας ότι τουρίστες από μέρη όπως η Κίνα επιθυμούν να ταξιδεύουν απευθείας στην πρωτεύουσα, και όχι μέσω κόμβων όπως η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Το Βερολίνο θα πραγματοποιήσει μια γιορτή για να ευχαριστήσει το αεροδρόμιο Tegel όταν κλείσει στις 8 Νοεμβρίου, είπε ο Λούτκε-Ντάλντρουπ σημειώνοντας ότι θεωρείται σύμβολο ελευθερίας και εκτιμάται για την αρχιτεκτονική του.