Βολογραφήματα....

Χώρα πρότυπο από την ανάποδη…

Θυμηδία, τουλάχιστον, προκάλεσε το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες – πρότυπο για τον τρόπο που γίνονται οι εμβολιασμοί.

Φυσικά το σύστημα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, με τα ηλεκτρονικά ραντεβού είναι εύκολο και προσβάσιμο σε όλους, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί.

Το πρόβλημα ξεκινά αφού κλειστεί το ραντεβού για το εμβόλιο. Ας θυμηθούμε τα ευτράπελα των πρώτων ημερών, που από τα Χανιά έστελναν κόσμο στην Λευκάδα και από τη Ναύπακτο στον Βόλο, αλλά και τα τωρινά, που στέλνουν κόσμο στην άλλη πλευρά της Μαγνησίας άσχετα από τις καιρικές συνθήκες και τα ανύπαρκτα, για πολλούς, μέσα μεταφοράς.

Ακροατής έλεγε σήμερα όλο παράπονο το πρωί στο Ράδιο ΑΚΡΟΑΜΑ, ότι τον στέλνουν για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, ο ίδιος, όμως, δεν έχει μέσο μετακίνησης, παρά ένα μηχανάκι, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας. «Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ δε βολεύουν, γιατί είναι την ίδια ώρα με το ραντεβού. Τι να κάνω; Να πάρω το μηχανάκι και να σκοτώσω και κάναν άνθρωπο;» έλεγε, ψάχνοντας να βρει τρόπο να μεταφέρει το ραντεβού του στον Βόλο.

Άλλη ακροάτρια, αναρωτιόταν για ποιο λόγο δεν αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, που είναι πλήρως εξοπλισμένες και μέχρι το καλοκαίρι γίνονταν εμβόλια και σε παιδιά.

Οι περίφημες ΤΟΜΥ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταστάσεις που μένουν ανεκμετάλλευτες, όπως συνεδριακά κέντρα, θέατρα, ακόμη και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην ανάγκη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εάν υπήρχε πραγματικά σωστός σχεδιασμός, αν τόσο πολύ πια η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βάλει «στο παιχνίδι» τις ιδιωτικές κλινικές.

Στο Ισραήλ για παράδειγμα, κάνουν εμβόλια ακόμη και μέσα στο ΙΚΕΑ…

Τι τα θέλετε όμως… Εδώ οι βουλευτές που μεταφέρουν, υποτίθεται, τα προβλήματα στους διοικούντες, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις γενικότητες και τις θεωρίες που ακούν από αυτούς, χωρίς να τολμούν να τους αντιγυρίσουν ότι υπάρχει τραγική απουσία σοβαρής οργάνωσης. Δε διανοούνται καν να ψελλίσουν ότι οι πομπώδεις ανακοινώσεις για 1 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα αποδείχτηκαν άχρηστες και ψέματα. Αντίθετα, αυτοθαυμάζονται σαν να κατάφεραν κάτι σπουδαίο, όταν στην ουσία δεν έβγαλαν ούτε μισή είδηση.

Η Handesblatt σωστά γράφει ότι είμαστε χώρα – πρότυπο στον εμβολιασμό. Μόνο που δεν ξέρουν οι δημοσιογράφοι εκεί, ότι μάλλον είμαστε χώρα – πρότυπο προς αποφυγή…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ