Βολογραφήματα....

Όσο αξίζεις εσύ… δεν αξίζω εγώ;

Παραιτήθηκε, λέει, ο διοικητής της ΔΕΗ, όπως παραιτήθηκε και η διοίκηση της ΕΡΤ, ενώ η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων ανώτατων Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Την ίδια ώρα, 37 αποστρατευθέντες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ζητούν να επιστρέψουν, καθώς θεωρούν ότι η αποστράτευσή τους ήταν ουσιαστικά «ξήλωμα» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, εσείς, εγώ, ο γνωστός μας, ο άντρας μας, η μάνα μας, ξεροσταλιάζουμε μπροστά από τα γκισέ των ΚΕΠ, της Αστυνομίας, των δικαστηρίων και του ΟΑΕΔ για να συμπληρώσουμε την στοίβα των χαρτιών που χρειάζονται να κατατεθούν στον ΑΣΕΠ μήπως «καβατζώσουμε» μία θεσούλα, έστω και οκτάμηνη ή δωδεκάμηνη και… κάνοντας τον σταυρό μας να δώσει ο Θεός να ανανεωθεί η σύμβαση στην συνέχεια και να «κολλήσουμε» περισσότερα ένσημα.

Κι εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα. Σε λιμάνια, Νοσοκομεία, διοικήσεις ο,τι είδους, οι επικεφαλής διορίζονται. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ο χ βοήθησε το κόμμα, ο ψ ήταν υποψήφιος με το κόμμα αλλά δεν βγήκε οπότε κρίμα είναι ο καημένος, ο α έχει γνωστό τον β, και η εξίσωση τελειωμό δεν έχει.

Τώρα, ποιοι είναι όλοι αυτοί που εκ προοιμίου δηλώνουν πανέτοιμοι να διοριστούν οπουδήποτε για να μας διοικήσουν, πού απέκτησαν τα πτυχία τους, ποια είναι η εξειδίκευσή τους… λίγη σημασία έχει. Φτάνει να εξυπηρετούνται «οι άνθρωποι του Κόμματος», του όποιου Κόμματος είναι αυτό και όποιοι κι αν είναι οι άνθρωποι. Αφού είναι… στο Κόμμα, άρα είναι καλοί και ξέρουν και μπορούν.

Στο μεταξύ, κάθε μα κάθε κυβέρνηση ομνύεται στο όνομα της αξιοκρατίας, των διαφανών διαδικασιών αλλά για… τους άλλους, τους απλούς, τους πληβείους.

Πρέπει να σταματήσει, όμως, αυτό. Το δημόσιο έχει συνέχεια, η διοίκηση οφείλει να έχει σχέδιο συγκεκριμένο και μακροπρόθεσμο. Κυρίως, οφείλει να διοικείται από ανθρώπους που μπήκαν σε αυτό με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς να είναι παιχνιδάκια, εγκάθετοι και καρεκλοκένταυροι του κάθε Κόμματος.

Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα διοικεί με πραγματική πυγμή, που θα είναι αποφασισμένη να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση και δεν θα υπολογίζει στους ανθρώπους του… Κόμματος. Δυστυχώς, στην οδό… Αξιοκρατίας, δεν έχει μείνει καμία τέτοια κυβέρνηση ακόμη…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ