Περιβάλλον

Όχι σε «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» εν μέσω πανδημίας ζητούν 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

Κοινό αίτημα για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» υποβάλλουν προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 23 περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ώρα που η Βουλή ετοιμάζεται να το εγκρίνει εν μέσω καραντίνας και «εκπτώσεων» στο νομοθετικό της έργο, αφού λειτουργεί με σοβαρούς περιορισμούς στις ακροάσεις φορέων και μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδρίασης της ολομέλειας και των επιτροπών.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, θεωρείται επιτακτική η ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, καθώς στη διαβούλευση έχουν υποβληθεί περισσότερα από 1.500 σχόλια, ώστε να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις, ειδικά στο κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορείτε να δείτε τα σχόλια που έχουν κατατεθεί στην διαβούλευση του νομοσχεδίου εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των σχολίων που έχουν κατατεθεί, περιλαμβάνονται πλήθος προτάσεων για αναδιαμόρφωση συγκεκριμένων διατάξεων, αλλά και για την απόσυρση προβληματικών μερών του νομοσχεδίου. Όπως αναφέρουν όλες οι οργανώσεις, το νομοσχέδιο υποβαθμίζει και ελαχιστοποιεί τους όρους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Οι οργανώσεις καλούν το υπουργείο ΥΠΕΝ και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου, και καλεί σε μία απαραίτητη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την κοινή επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, «Ο ΝΗΡΕΑΣ «, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Πίνδος Περιβαλλοντική, ΑΝΙΜΑ, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ecocity, iSea, MEDASSET, MedINA, MΟm, The Green Tank και WWF Ελλάς.

Πηγή: thepressproject.gr