ΚΟΙΝΩΝΙΑ

22 Δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα με τους Βούλγαρους

Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακή επαναλειτουργία των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία και ταυτόχρονη τοποθέτηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ σ΄ αυτούς ζητούν Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κυβέρνηση μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαν την Δευτέρα Ιουλίου. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να μην ανοίξει το κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων και να απαγορεύσει την έξοδο Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις).
Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα μετά την πρόσφατη  απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Κατέβηκαν οι μπάρες στη Νυμφαία για τους Βούλγαρους τουρίστες-Έκτακτη σύσκεψη στη Θράκη

 
«Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας» τονίζουν μεταξύ άλλων στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. 

kathetos-axonas-komotini-nymfaia-ellinoboylgarika-synora-1.jpg
social media/Νυμφαία

Παράλληλα, αποφάσισαν τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειάς, και «την πρόσκλησή τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας».

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο τελωνείο του Προμαχώνα

Στο μεταξύ, εξομαλύνθηκε απο την Δευτέρα η κατάσταση στα σύνορα με την Βουλγαρία στον Προμαχώνα. Συνεχής είναι η ροή των οχημάτων και δεν υπάρχουν ουρές και καθυστερήσεις. Νέο στοιχείο η αύξηση των Ούγγρων ταξιδιωτών. Από την 1η  Ιουλίου έχουν περάσει από τα σύνορα του Προμαχώνα  περισσότεροι από 100.000 ταξιδιώτες. Από αυτούς περίπου 15.000 ήταν Σέρβοι. Από τα σύνορα συνεχίζουν να περνούν Βούλγαροι αλλά και πολλοί ομογενείς από την Ευρώπη καθώς έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

πηγή: ethnos.gr