ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Aυξήθηκαν οι ροές ελιάς Καλαμών προς το εμπόριο το τελευταίο δίμηνο, Kalamata Olives πωλούν ανενόχλητοι και οι Αιγύπτιοι

Κινήθηκε πάλι τελευταία το εμπόριο της ελιάς Καλαμών, έπειτα από μια περίοδο (Δεκέμβριο-Ιανουάριο), όπου οι ρόες εκ μέρους των παραγωγών προς εμπόρους και μεσίτες είχαν «παγώσει» ολοκληρωτικά, εν αναμονή ακόμα υψηλότερων τιμών. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες πράξεις, που σχετίζονται με λογιστικές ανάγκες κυρίως των παραγωγών (να κοπούν τα σχετικά τιμολόγια δηλαδή και να μην αφεθούν για το 2020) γίνονται στα 2,20 ευρώ το κιλό στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και εκτιμάται ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα στις αποθήκες των παραγωγών, αυτή τη στιγμή. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν φαινόμενα εταιρειών από την Αίγυπτο για παράδειγμα ή την Τουρκία, που πωλούν το προϊόν τους ως Kalamata Olives.

Στην Φθιώτιδα, όπου η παραγωγή έπεσε φέτος δραστικά για μια σειρά από γνωστούς και χιλιογραμμένους λόγους (δάκος, γλοιοσπόριο κ.λπ.), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρονται πράξεις, έστω μεμονωμένες, στα 2,30 ευρώ το κιλό, με την πληρωμή να γίνεται με επιταγή. Στο νομό Λακωνίας, δε, οι τιμές είναι στο 2,20 ευρώ το κιλό για το 200άρι, με πληρωμή μετρητοίς.

«Υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά και καλή ζήτηση για ποιοτικό προϊόν αυτή την περίοδο. Οι τιμές στο 200άρι είναι στα 2,20 ευρώ ανά κιλό, ενώ στο 300άρι στο 1,70 ευρώ το κιλό», μας είπε ο Παναγιώτης Δρούσιας, έμπορος ελιάς από το Γεράκι Λακωνίας, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα ότι έχει κάνει προληπτικά και δειγματοληψίες στο προϊόν που παραλαμβάνει για τυχόν υπολειμματικότητες «αλλά όλες οι ελιές είναι καθαρές».

Σημειωτέον ότι αναφορικά με τις υπολειμματικότητες η κουβέντα έχει ανοίξει αρκετά τελευταία χωρίς… προφανή λόγο, καθώς οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών στο μέγιστο βαθμό ακολουθούν τις συμβουλές των γεωπόνων τους, όχι μόνον φέτος, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Καμπούρης, από τη Νεμέα, παραγωγός και τυποποιητής (εταιρεία Ηδύκαρπος) μας τόνισε τα εξής: «Οι τιμές παίζουν στα 2,20 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο για το 200άρι. Ζήτηση υπάρχει στο εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, από όπου μας ζητούν ελιές σε χαμηλές τιμές και χωρίς πολλές φορές έγκαιρη πληρωμή». «Το κακό είναι ότι ξένες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία πωλούν μαζικά Kalamata Olives, κάτι το οποίοι χαλάει την δική μας ελιά, δεδομένου ότι οι περισσότερες αγορές ειδικά στην ΕΕ, δεν ενδιαφέρονται για ποιοτικό προϊόν», πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας να κατοχυρωθεί επιτέλους διεθνώς το προϊόν.

Ως προς το θέμα της Αιγύπτου πάντως ο ΑγροΤύπος έκανε σχετική έρευνα και διαπίστωσε ότι ορισμένες Αιγυπτιακές εταιρείες, με παρουσία στο διαδίκτυο, διαφημίζουν ότι πωλούν Kalamata Olives, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το καλό όνομα της ελιάς μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που το προϊόν τους δεν έχει καμιά σχέση με το δικό μας, από άποψη ποιότητας. Εκτός αυτού Τούρκοι έμποροι, λένε πληροφορίες μας, έκαναν την εμφάνισή τους πρόσφατα στην Καλαμάτα (Φεστιβάλ Ελαιολάδου) και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, για τη σύναψη εμπορικών συναλλαγών-σχέσεων με τους Έλληνες.

Πηγή: agrotypos.gr