ΥΓΕΙΑ

AstraZeneca: Επιπτώσεις στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού – Ενημέρωση των υπουργών Υγείας

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν ότι οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τα προγράμματα ανοσοποίησης και θα χρειαστεί μια συντονισμένη απάντηση, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, όμως επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων.

«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση αυτή θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19» αναφέρει το κείμενο αυτό. Η επιστολή στάλθηκε από την Πορτογαλία, τη χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ως πρόσκληση προς τους υπουργούς Υγείας για την έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

«Η εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ θα είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση», προστίθεται στην επιστολή.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση των εμβολίων σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως η Γερμανία που συστήνει να χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 60 ετών. Η Γαλλία προτείνει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Πολλές χώρες ωστόσο δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό.

Η πορτογαλική προεδρία αναφέρει στην επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας ότι ελπίζει να υπάρχει «μια κοινή αντίληψη» για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

H Βρετανία σταματά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών

Ο τρόμος των θρομβώσεων «χτύπησε» και τη Βρετανία, η οποία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 30 ετών έπειτα από πρόταση του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων και της επιτροπής για τους εμβολιασμούς.

Καθώς έχουν καταγραφεί 79 περιπτώσεις θρομβώσεων σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι μεταξύ 18 και 29 ετών θα λαμβάνουν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna κατά του κοροναϊού, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.

Υπάρχουν σκέψεις να σταματήσει ο εμβολιασμός με AstraZeneca και σε όλους τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών στη Βρετανία.

«Είναι ξεκάθαρό ότι οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι κοινές παρενέργειες των εμβολίων του κοροναϊού. Πολύ πιο κοινές από την ίδια την ασθένεια και πιθανόν να συνδέονται αναφορικά με τους αριθμούς που έχουμε δει σε ορισμένα εμβόλια» ανέφερε ο σύμβουλος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμών, Πίτερ Ίνγκλις.

Πηγή: in.gr