ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Ο Καναδάς σταματά την χορήγησή στους κάτω των 55 ετών

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης (NACI), του Καναδά, συστήνει να μην δοθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55 ετών προς το παρόν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο δρ. Shelley Deeks, αντιπρόεδρος της NACI, δήλωσε ότι με “ουσιαστική αβεβαιότητα” γύρω από περιπτώσεις θρομβώσεων που προκαλούνται από εμβόλιο σε άτομα με χαμηλά αιμοπετάλια, η επιτροπή συνιστά την αναστολή όλων των εμβολιασμών για άτομα κάτω των 55 ετών ως “προληπτικό μέτρο”.

Ο δρ. Howard Njoo, αναπληρωτής αρχίατρος του Καναδά, δήλωσε ότι τα άτομα που εμφανίζουν ιατρικά συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικά, μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει αμέσως να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος για άτομα που δεν έχουν αναπτύξει τέτοια συμπτώματα 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Παράλληλα ο Καναδάς θα τροποποιήσει την έγκρισή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και πλέον θα απαιτήσει μια νέα ανάλυση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους με βάση την ηλικία, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της χώρας, την ώρα που προτάθηκε η παύση χορήγησης του εμβολίου σε οποιονδήποτε κάτω των 55 ετών για τη φαρμακευτική αγωγή να συστήσει το εμβόλιο να μην χορηγείται σε άτομα κάτω των 55 ετών.

Η Health Canada δήλωσε θα προσθέσει νέους όρους και προϋποθέσεις στις εγκρίσεις του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της “απαίτησης οι κατασκευαστές να διεξάγουν λεπτομερή αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων του εμβολίου ανά ηλικία και φύλο στο πλαίσιο του Καναδά”.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι οι πληροφορίες θα υποστηρίξουν τη διαδικασία “συνεχούς αξιολόγησης” των γεγονότων και θα της επιτρέψουν να καθορίσει εάν ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Η Health Canada έχει συζητήσει με την AstraZeneca για αυτό το ζήτημα”, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή. “Η Health Canada θα αξιολογήσει αυτές τις πληροφορίες όταν θα ληφθούν και θα καθορίσει εάν απαιτούνται πρόσθετες κανονιστικές ενέργειες.”

Στον Καναδά, οι περισσότερες δόσεις AstraZeneca έχουν δοθεί σε άτομα άνω των 60 ετών.

libre.gr