ΚΟΣΜΟΣ

Big Ben: Το διάσημο ρολόι γίνεται 160 χρονών – Γιατί δεν θα χτυπήσει

Τα 160 χρόνια του γιορτάζει φέτος το «Big Ben», το διασημότερο ρολόι στον κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν θα χτυπήσει λόγω των εργασιών αποκατάστασης.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται στο λονδρέζικο μνημείο από το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021 είναι η αιτία που το Big Ben έχει σιγήσει και δεν θα χτυπήσει ούτε γι’ αυτή τη σημαντική επέτειο.

Ο Πύργος Ελίζαμπεθ του βρετανικού κοινοβουλίου, ύψους 96 μέτρων, σύμβολο της Βρετανίας και ένα από τα πλέον φωτογραφημένα κτίρια στη χώρα, είναι ζωσμένος με σκαλωσιές, καθώς τα τέσσερα καντράν του -τοποθετημένα σε κάθε πλευρά του πύργου-γυαλίζονται ξανά, η σιδηροκατασκευή χρωματίζεται εκ νέου και οι πέτρινοι τοίχοι του καθαρίζονται και επισκευάζονται.

Σκαλωσιές γύρω από το Big Ben / Φωτογραφία: AP/Kirsty Wigglesworth
Το πρώτο από τα τέσσερα καντράν του, μετά τη συντήρησή του παρουσιάστηκε στο κοινό σήμερα, ακριβώς 160 χρόνια από τότε που το «Μεγάλο Ρολόι» Big Ben, χτύπησε για πρώτη φορά. Λόγω των εργασιών το ρολόι έχει σιγήσει και χτυπά μόνο για σημαντικές εκδηλώσεις, όπως οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για το πιο εκτενές έργο συντήρησης και αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον Πύργο Ελίζαμπεθ και περιλαμβάνει την αφαίρεση όλης της οροφής του που είναι από χυτοσίδηρο, κατασκευασμένη από 3.433 κομμάτια, προκειμένου να επισκευαστεί από τη διάβρωση και έτσι να σταματήσει η εισροή υδάτων που απειλεί την πέτρινη κατασκευή.

Ο μηχανισμός του Big Ben έχει αφαιρεθεί
Το βάρους 13,7 τόνων ρολόι του Big Ben, θα παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο μηχανισμός του βικτωριανού ρολογιού αφαιρέθηκε προκειμένου να επισκευαστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστεί βλάβη από τη σκόνη και τη βρωμιά που προκαλούν οι εργασίες αυτές.

«Είναι ένα περίπλοκο πρόγραμμα συντήρησης, με εκατοντάδες ειδικούς ανά τη χώρα να εργάζονται πάνω σε διαφορετικές πτυχές του έργου … και φθάσαμε σε αυτό το στάδιο αφού πολλά μεγάλα τμήματα επισκευάστηκαν και να είναι έτοιμα να επανατοποθετηθούν στο μέρος που βρίσκονταν», δήλωσε η επικεφαλής του έργου Σαρλότ Κλότον.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/big-ben-diasimo-roloi-ginetai-160-hronon