ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών 2019 στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών στα έξι μεγαλύτερα κράτη -μέλη της ΕΕ παρουσιάζει σε ανάλυσή του ο Guardian επισημαίνοντας ότι οι άνω των 370 εκ. ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν πολύ διαφορετικά ζητήματα στο μυαλό τους όταν πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή.

Γαλλία: Είμαστε όλοι υπέρ του προστατευτισμού τώρα

Τα γαλλικά κόμματα υιοθέτησαν ολοένα και περισσότερο την έννοια του προστατευτισμού στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών, ακόμα και αν δεν το λένε πάντα δυνατά. Στα Αριστερά του πολιτικού φάσματος το κόμμα «Aνυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν υποστηρίζει έναν «προστατευτισμό της αλληλεγγύης» και προτείνει την ιδέα ενός «χιλιομετρικού φόρου άνθρακα»: όσο πιο μακριά αποστέλλεται ένα προϊόν τόσο περισσότερο να φορολογείται. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν υποστηρίζει έναν «έξυπνο προστατευτισμό» που θα στηρίξει την εθνική οικονομία μέσω της αποκατάστασης των τελωνειακών δασμών. Ακόμα και το κίνημα LREM του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να μετατοπίζεται, αν και ο όρος «προστατευτισμός» δεν χρησιμοποιείται στο πρόγραμμά του. Αλλά η «προστασία» είναι, μαζί με τις έννοιες της «προόδου» και της «ελευθερίας», τα βασικά λόγια της επικεφαλής της λίστας του LREM για τις ευρωεκλογές, Ναταλί Λουαζό, το σύνθημα της οποίας είναι: «Μια Ευρώπη που προστατεύει».

Γερμανία: Τελευταία μάχη για τη Μέρκελ

Οι ευρωεκλογές εκλαμβάνονται στη Γερμανία κυρίως ως ψηφοφορία για τις εθνικές υποθέσεις, όπως μια μικρή εκλογική διαδικασία στην Bundestag. Φέτος, όμως, η αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ένα τεράστιο τεστ για το αν ο μεγάλος συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να παραμείνει έως το 2021 ή αν θα μπορούσε να καταρρεύσει νωρίτερα. Οι εκλογές είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, καθώς θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της στη μάχη. Τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις είναι αδύναμα και οι Χριστιανοδημοκράτες είναι νευρικοί.

Για τους ελάσσονες εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες οι ευρωεκλογές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση -συμμετοχή που τους έχει στοιχίσει από το 2013 σε πτώση της δημοτικότητάς τους. Αν το SPD της Αντρέα Νάλες χάσει σημαντικό ποσοστό της δύναμής του θα είναι δυσκολότερο να παραμείνει στην κυβερνητική συμμαχία. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος πιέζει να περάσει το SPD στην αντιπολίτευση κι ο πήχης των ευρωεκλογών έχει μπει σχετικά ψηλά από την προηγούμενη αναμέτρηση όταν ο κύριος υποψήφιός του, Μάρτιν Σουλτς -τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου- κατάφερε να ανεβάσει κατά 6% το ποσοστό του SPD στο όχι ευκαταφρόνητο 27,3%.

Ιταλία: Η διαίρεση βορρά-νότου

Οι φόροι αποτελούν μια «βρώμικη» λέξη στο βιομηχανικό βόρειο τμήμα της Ιταλίας, που υπερβαίνει κατά πολύ το Νότο στον πλούτο που παράγει. Οι βόρειες επαρχίες είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία. «Η αυτονομία θα επιτευχθεί», συνεχίζει ο Μάτεο Σαλβίνι να επαναλαμβάνει στις ομιλίες του ενόψει των ευρωεκλογών, παρόλο που ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είναι λιγότερο ενθουσιώδες. Στον ιταλικό βορρά η υποστήριξη προς τη Λέγκα του Σαλβίνι φθάνει το 40%, αλλά πέφτει στο 30% σε πανεθνικό επίπεδο, ποσοστό που του δίνει ούτως ή άλλως προβάδισμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Βρετανία: Το παράδοξο του Brexit

Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε ότι οι Βρετανοί θα έπρεπε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2019, μολονότι είχαν ψηφίσει προ τριετίας να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, η εκστρατεία γρήγορα έγινε ο καθρέφτης του δημοψηφίσματος του 2016, ενός μικρόκοσμου μιας εξαντλητικής μάχης για το Brexit. Εν μέσω αυτής της αναταραχής που αντιμετωπίζουν τα δύο βασικά κόμματα, ποιος θα επωφεληθεί; Η σύντομη απάντηση είναι: το κόμμα του Brexit. Ο νέος διάδοχος του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ukip είναι στη θέση του μόνο για λίγες εβδομάδες, αλλά συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις περίπου 30% ή και περισσότερο.

Ισπανία: Πάλι στις κάλπες

Η Ισπανία έχει εξασκηθεί στο να πηγαίνει στις κάλπες. Στα τέλη Απριλίου, η χώρα διεξήγαγε τις τρίτες γενικές εκλογές της σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, στις οποίες είδαμε το κυβερνών κόμμα των σοσιαλιστών εργαζομένων (PSOE) να κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να μην έχει πλειοψηφία, το παραδοσιακό Λαϊκό Κόμμα (PP) να ταπεινώνεται και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ασκήσουν σημαντική επιρροή σε ό,τι θα συμβεί στις 26 Μαΐου, όταν οι Ισπανοί θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές.

Πολωνία: Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και η προστασία των παιδιών

«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», αναφώνησε ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάρτιο. Στο σταυρόνημα του Κατσίνσκι ήταν εμμέσως πλην σαφώς η κοινότητα των ΛΟΑΤKI. Ωστόσο, κάτι άβολο για τον Κατσίνσκι, η Καθολική Εκκλησία, ένας μεγάλος σύμμαχος του PiS, είναι που κατηγορήθηκε ότι αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά από την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015, το PiS προσπάθησε να συσπειρώσει τη συντηρητική του βάση επιτιθέμενο με μανία στις προσπάθειες εισαγωγής πιο φιλελεύθερης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις που επικρατεί η αντιπολίτευση. Το κυβερνών κόμμα μοιάζει να καταρρέει, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για παιδεραστία κατά ιερέων ως μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις ποινές για παιδεραστία έως και 30 χρόνια φυλάκισης. Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, υποσχέθηκε νέα επιτροπή για τη διερεύνηση της παιδεραστίας στην πολωνική εκκλησία.
Πηγή: iefimerida.gr