ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Απώλειες σε κλίμα προβληματισμού για τους μεγάλους δείκτες

Σε κλίμα προβληματισμού ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street, με τις νέες απαισιόδοξες εξελίξεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, τις ανησυχίες για τη διάθεση των εμβολίων και τα αυξανόμενα κρούσματα σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα, να οδηγούν τους 3 βασικούς δείκτες σε υποχώρηση.

Οι S&P 500 και Dow Jones ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με οριακές απώλειες, με τον Nasdaq να βρίσκεται λίγο υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η ροή των ειδήσεων για το εμβόλιο και τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, είχε σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να μετακινούνται μεταξύ των οικονομικά ευαίσθητων κυκλικών κλάδων και των μετοχών που είναι ανθεκτικές στην πανδημία.

Οι μετοχές των εταιρειών ευνοημένες από το «μένουμε σπίτι», όπως των Zoom Communications και Netflix, που έχουν διαπρέψει σε όλη την κρίση της πανδημίας, βοήθησαν στον περιορισμό των απωλείων του Nasdaq.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη ότι στο τέλος του έτους θα λήξουν τα σημαντικά προγράμματα δανεισμού για την πανδημία προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, λέγοντας επίσης ότι τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο του νομοσχεδίου CARES θα πρέπει να επιστραφούν στο Κογκρέσο για να ανακατανεμηθούν. ως επιχορηγήσεις στις μικρές εταιρείες.

Η απόφαση να αποσυρθούν τα προγράμματα δανεισμού που θεωρούνται απαραίτητα από την κεντρική τράπεζα, έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και ένα νέο κύμα απολύσεων πλήττει την αγορά εργασίας, ενώ χαρακτηρίστηκε «απογοητευτική» από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο Τσαρλς Έβανς.

Στην τελευταία εξέλιξη για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η Pfizer υπέβαλε αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έκτακτη χρήση του εμβολίου της.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ήτοι 219,95 μονάδες, για να κλείσει στις 29.263,48 μονάδες, ο S&P 500 0,68%, στις 3.557,65 μονάδες και ο Nasdaq διέγραψε 0,42%, στις 11.854.97 μονάδες.

Η μετοχή της εφαρμογής παροχής υπηρεσιών ζωντανών τηλεδιασκέψεων Zoom Video, ξεχώρισε μεταξύ των μετοχών του Nasdaq με κέρδη 6,14%.

Στον αντίποδα η μετοχή της Gilead Sciences σημείωσε απώλειες 0,87%, αφότου επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τη συμβούλεψε να μην χρησιμοποιήσει το φάρμακο remdesivir κατά του κορωνοϊού, αναφέροντας έλλειψη αποδείξεων ότι το φάρμακο βελτιώνει την επιβίωση ή μειώνει την ανάγκη για στήριξη με αναπνευστήρα.